فهرست مطالب

پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده - سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1400)

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین طاهری*، رضا اندام صفحات 371-398
    زمینه و مقدمه

    «حضور خانواده‌ها در ورزشگاه» مسیله‌ای است که دیدگاه‌های مختلفی در خصوص آن مطرح است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناخت و تحلیل الگوهای نظری حضور خانواده‌ها به‌عنوان تماشاگر در ورزشگاه انجام شد.

    روش

    پژوهش کاربردی حاضر با استفاده از روش‌شناسی کیو که یک روش آمیخته (کیفی - کمی) است، انجام شد. در مرحله کیفی، پس از مصاحبه با صاحب‌نظران، مطالعه مقالات علمی، گزارش‌های خبری و... فضای گفتمان شکل گرفت سپس کارت‌های کیو تهیه شد و تعداد 88 نفر از میان اهالی فضای گفتمان به روش نمونه‌گیری هدفمند برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. همچنین داده‌ها با استفاده از روش تحلیل خوشه‌ای تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد، چهار الگوی نظری بدین شرح در خصوص حضور خانواده‌ها در ورزشگاه وجود دارد: 1- جلوگیری از هجمه‌های بین‌المللی کاذب علیه کشور؛ 2- اصلاح فرهنگ تماشاگران، ارتقای سطح کیفی مسابقات، مشارکت و رضایت اجتماعی زنان؛ 3- امکان حضور خانواده‌ها در ورزشگاه مشروط به فراهم شدن امکانات و زیرساخت‌ها؛ 4- نامناسب بودن محیط ورزشگاه‌ها برای حضور خانواده‌ها و سازگاری نداشتن آن با آموزه‌های دینی و فرهنگی.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس الگوهای نظری شناسایی‌شده، سه الگوی نظری به صورت مشروط با حضور خانواده‌ها در ورزشگاه موافق و الگوی نظری چهارم به‌طورکلی مخالف حضور خانواده‌ها در ورزشگاه است؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود مسیولان قبل از هرگونه تصمیم، به دیدگاه‌های موجود در این زمینه توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: الگوی نظری، خانواده ها، ورزشگاه، تماشاگر، روش شناسی کیو
  • الهام یوسفی راد، لیلا ذوقی * صفحات 399-431
    زمینه

    طلاق یک اتفاق غیر منتطره است که تاثیرات و تبعات متفاوتی بر جنبه های مختلف زندگی، به ویژه بر زنان می گذارد.

    هدف

    بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال مدلی برای پیش بینی کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی بر اساس مهارت های ارتباطی و همدلی با نقش میانجی گری ذهن آگاهی در زنان در شرف طلاق بود.

    روش

    بدین منظور از بین زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به دادگاه های خانواده، مراکز مشاوره و محضرهای ثبت طلاق شهر تهران تعداد 401 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی(1991)، بهزیستی روانشناختی ریف (1980)، مهارت های ارتباطی کویین دام (2004)، مقیاس همدلی گریفت (1998) و مقیاس پنج وجهی ذهن اگاهی بایر و همکاران (2006) پاسخ دادند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها از طریق الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است. روابط مدنظر پژوهش تایید شد. مهارت های ارتباطی با میانجی گری ذهن آگاهی توانست کیفیت ذهن آگاهی را به طور مثبت پیش بینی کند، و همدلی با میانجی گری ذهن آگاهی نیز توانست بهزیستی روانشناختی را به شکل مثبت پیش بینی کند. بین مابقی متغیرهای داخل مدل رابطه مستقیم و مثبت وجود داشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر اهمیت ذهن آگاهی بالا برای کاهش طلاق را نشان می دهد. بنابراین لازم است جهت آموزش ذهن آگاهی با توجه به نیاز جامعه خصوصا برای زنان که نقش محوری و کلیدی در خانواده دارند، تدابیری اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بهزیستی روانشناختی، همدلی، مهارت های ارتباطی، ذهن آگاهی
  • حدیثه رمضانی فر، علیرضا کلدی *، بهرام قدیمی صفحات 433-465
    زمینه و اهداف

    یکی از آسیب های خانوادگی جامعه حاضر، نارضایتی از زندگی زناشویی، کاهش صمیمیت و فاصله گیری عاطفی زوجین است که منجر به طلاق عاطفی می گردد. سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از متغیرهای مهم جامعه شناختی نقش موثری در بررسی آسیب های اجتماعی دارد، لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر ابعاد سرمایه اجتماعی(ساختاری و شناختی درون گروهی، برون گروهی و فراگروهی) بر طلاق عاطفی انجام گرفته است.

    روش

    این تحقیق با روش کمی و پیمایشی که جامعه آماری آن کلیه زنان 18 - 48 ساله متاهل ساکن شهرستان تنکابن و حجم نمونه 386 نفر که به روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شده اند می باشد. داده ها با استفاده از پرسشنامه انعکاسی مستخرج از پژوهش های پیشین جمع آوری گردیده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داده که برخی ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی همچون(ساختاری درون گروهی، شناختی درون گروهی و برون گروهی) با 99 درصد سطح اطمینان تاثیر منفی بر طلاق عاطفی دارند و ابعاد دیگر سرمایه اجتمای همچون(ساختاری و شناختی فراگروهی) با 99 درصد اطمینان تاثیر مثبت بر طلاق عاطفی زنان دارد. و همچنین سرمایه ساختاری برون گروهی تاثیر معنی داری بر طلاق عاطفی نداشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی ساختاری و شناختی(درون گروهی، برون گروهی و فراگروهی) تاثیر متفاوتی بر طلاق عاطفی داشته لذا باید به پتانسیل های سرمایه اجتماعی در تغییر وضعیت ناسازگاری خانواده ها توجه بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، طلاق عاطفی، ناسازگاری، زنان متاهل، شهرستان تنکابن
  • سید مرتضی موسوی *، حسین احمدی، خدیجه رستگار صفحات 467-495
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش شناخت اولویت های ذهنی و عینی مسایل ‏اجتماعی مرتبط ‏با خانواده از منظر شهروندان است.

    ‏روش پژوهش

    روش مطالعه پیمایش و ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. ‏حجم نمونه از ‏طریق فرمول کوکران 384 نفر برآورد شد که برای جلوگیری از افت نمونه، ‏داده های 400 نفر ‏با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای گردآوری شد. تحلیل ‏آماری با استفاده از نرم ‏افزار ‏SPSS‏ انجام شد. ‏

    نتایج

    مقایسه میانگین اولویت بندی مسایل اجتماعی در حیطه خانواده در دو بعد ذهنی ‏و ‏عینی بیانگر این است که میانگین بعد ذهنی هر یک از مسایل بالاتر از میانگین عینی بوده، ‏نگرانی و دغدغه شهروندان در مورد مسایل بررسی شده بیشتر از موارد مشاهده شده است، ‏همچنین اولویت بندی ذهنی و عینی در بین زنان و مردان تفاوت ‏معناداری دارد.‏

    نتیجه گیری

    به طور کلی مشکلات، مسایل و آسیب ها در مجموع از سوی مردم به ‏صورت ‏خردتر و عینی تر درک و مطرح می شود. پیشنهاد می شود با توجه به این مساله که ‏ادراکات و ‏تعاریف ذهنی قابل بررسی هستند مسیولین حوزه خانواده با مراجعه به اولویت-‏های ذهنی ‏شهروندان گام موثرتری برای رفع مسایل و آسیب ها و پیشگیری از جرم بردارند.‏

    کلیدواژگان: ذهنی، عینی، زوجین، مسائل جوانان، مسائل خانواده
  • زهرا یحیی پور، علیرضا همایونی*، نفیسه مجیدی یایچی صفحات 497-524
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی روابط ساختاری بین دشواری در تنظیم هیجان و بهزیستی روانشناختی با خرسندی زناشویی در زنان بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی زنان متاهل 25 تا 35 ساله در سال 1398 می باشد. برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 20 برای هر متغیر، و با احتساب احتمال وجود پرسشنامه های ناقص تعداد 255 نفر با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های دشواری در تنظیم هیجان (گرتز و رویمر، 2004)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989)، و پرسشنامه خرسندی زناشویی ناتان و همکاران (1973) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و Amos 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دشواری در تنظیم هیجان با خرسندی زناشویی زنان رابطه ی منفی و بین بهزیستی روانشناختی با خرسندی زناشویی زنان رابطه ی مثبت و معناداری مشاهده گردیده شد. علاوه بر این بین دشواری در تنظیم هیجان و بهزیستی روانشناختی زنان رابطه ی منفی وجود دارد. همچنین یافته های مربوط به تحلیل مسیر نشان داد که بهزیستی روانشناختی میانجی گر رابطه دشواری در تنظیم هیجان و خرسندی زناشویی است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه، پیشنهاد می شود که به منظور جلوگیری از احساسات منفی و افزایش بهزیستی روانشناختی، مهارت های تنظیم هیجانات منفی به زوجین آموزش داده شود تا خرسندی زناشویی در آنها افزایش یابد.

    کلیدواژگان: دشواری در تنظیم هیجان، بهزیستی روانشناختی، خرسندی زناشویی. زنان
  • هادی افرا * صفحات 525-551
    زمینه و هدف

    انزوای اجتماعی یکی از مفاهیم بسیار مهم در حوزه خانواده است که سلامت خانواده را با مشکل مواجه می کند. چگونگی ساختار توزیع قدرت در خانواده عامل مهم و تاثیرگذاری در انزوای اجتماعی افراد درون خانواده محسوب می شود. از اینرو هدف این مقاله شناخت رابطه ساختار توزیع قدرت در خانواده با میزان انزوای اجتماعی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. اعتبار ابزار سنجش با استفاده از اعتبار صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق افراد متاهل بالای 18 سال ساکن در شهر بجنورد هستند که حجم نمونه با استفاده از نرم افزار سمپل پاور 754 نفر بوده و به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند.

    یافته ها

    نتایج آماره پیرسون نشان می دهد که بین ساختار توزیع قدرت در خانواده و انزوای اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پیرسون نشان می دهد که ساختار توزیع قدرت در خانواده و ابعاد آن (قلمرو قدرت، ساخت قدرت و شیوه اعمال قدرت) بر میزان انزوای اجتماعی تاثیرگذار است. همچنین نتایج حاصل از ضریب رگرسیونی نشان می-دهد که ابعاد ساختار توزیع قدرت 23 درصد واریانس انزوای اجتماعی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: قدرت، خانواده، انزوای اجتماعی
  • بیاض کریم زاده، بابک پور قهرمانی*، جمال بیگی صفحات 553-582
    زمینه و هدف

    فرایند جهانی شدن و رشد نامتوازن فضای مجازی، ثبات جامعه را بر هم زده و نوعی فضای اجتماعی نفوذ پذیر را در خانواده ها به وجود آورده است و باعث تحولات نظام کارکردی، ارزشی و ساختاری خانواده شده و بدین ترتیب ارزش های حاکم به تدریج سست و به نفع هنجارهای تازه و رفتارهای نامتعارف و بزهکارانه به حاشیه رانده شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین تحولات ساختاری در نهاد خانواده با گرایش به بزهکاری سایبری است.

    روش

    روش پژوهش پیمایشی و حجم نمونه، 598 نفر از شهروندان تبریزی 19 تا 60 ساله با تحصیلات دیپلم و بالاتر می باشد که از طریق فرمول کوکرال، برآورد و با نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته همراه با مصاحبه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است..

    یافته ها

    همبستگی چندگانه معادل 24/0و متغیرهای مستقل به طور همزمان 412/0 با گرایش به بزهکاری سایبری ارتباط دارند و 24/0 درصد از تغییرات گرایش به بزهکاری سایبری پاسخگویان توسط متغیر های سکولار شدن باورهای دینی، دگرگونی مناسبات ارتباطی در خانواده، متوازن شدن قدرت در خانواده، افزایش فردگرایی و جهان وطنی شدن تبیین شده است.

    نتیجه گیری

    تدابیر خانواده محور، ایجاد نشاط ملی، درونی کردن باورهای دینی در کاهش بزهکاری سایبری ثمربخش خواهد شد.

    کلیدواژگان: بزهکاری سایبری، فردگرایی، خانواده سکولار، متوازن شدن قدرت در خانواده
  • حمید میرزاوند *، هادی هاشمی رزینی، ایمان امینی، ظریفه رمضانی صفحات 583-614
    زمینه و هدف

    احساس غربت توسط بسیاری از دانشجویان خصوصا آنان که در زمان تحصیل در خوابگاه‌های دانشجویی ساکن می‌شوند، تجربه می‌شود. پژوهش حاضر با موضوع رابطه احساس غربت با سلامت روان و حمایت‌های اجتماعی دانشجویان دختر خوابگاه‌های کوی دانشگاه تهران انجام شد.

    روش‌شناسی

    نوع تحقیق حاضر با توجه به هدف آن کاربردی و روش آن با توجه به ماهیت جمع‌‌آوری داده‌-ها، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دختر مقطع کارشناسی ارشد و دکتری خوابگاه‌‌های کوی دانشگاه تهران به تعداد 1200 نفر بودند که از آن میان طبق جدول مورگان 384 نفر با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه احساس غربت فارسی؛ پرسشنامه حمایت اجتماعی واکسی و همکاران؛ پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و ویلیامز استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌‌های آماری از آزمون همبستگی پیرسون و از روش رگرسیون چندگانه گام به گام بهره گرفته شد.

    یافته‌ها

    نتایج آمار توصیفی و استنباطی پژوهش نشان از آن دارد که بین احساس غربت، دلتنگی برای خانواده و میل بازگشت به وطن با سلامت روان، حمایت‌های اجتماعی و حتی علایم سلامت جسمانی، علایم اضطراب و اختلال خواب دانشجویان دختر مورد پژوهش ارتباط معناداری بین (55/0=r) تا (71/0=r) برقرار است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر کنترل و مدیریت میزان احساس غربت دانشجویان دختر ساکن خوابگاه‌ها تاثیر مستقیم و معناداری در ارتقای سطح سلامت روان آنان و حمایت‌های اجتماعی این دانشجویان دارد.

    کلیدواژگان: احساس غربت، سلامت روان، حمایت اجتماعی، خوابگاه های دانشجویی، دانشجویان دختر
  • ماندانا نیکنام *، مهشید عظیمی صفحات 615-640
    زمینه و هدف

    زنان سرپرست خانوار به دلیل مشکلات و مسئولیت‌های متعدد اقتصادی و اجتماعی قادر به حفظ سلامتی خود نیستند؛ بنابراین در برخورد با دشواری‌های زندگی نیاز به ارتقای سخت‌رویی و بهزیستی روان‌شناختی دارند. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی مداخله سرمایه روان‌شناختی لوتانز (PCI) بر بهزیستی روان‌شناختی و سخت‌رویی زنان سرپرست خانوار است.

    روش

    روش تحقیق، نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری آن، همه زنان سرپرست خانوار مراجعه‌کننده به موسسه خیریه اباصالح شهر تهران در سال 1398-1399 بود، که بر اساس معیارهای ورود، 30 نفر به‌صورت در دسترس انتخاب شدند و به‌طور تصادفی در گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایشی در 10 جلسه مداخله سرمایه روان‌شناختی (هفته‌ای یک جلسه) شرکت کردند، درحالی‌که گروه کنترل در این جلسات شرکت نداشتند. شرکت‌کننده‌ها با مقیاس سخت‌رویی کوباسا (1979) و بهزیستی روان‌شناختی ریف (1989) ارزیابی شدند.

    یافته‌ها

    آزمون تجزیه‌وتحلیل کوواریانس نشان داد که در مرحله پس‌آزمون، بین سخت‌رویی و بهزیستی روان‌شناختی گروه آزمایشی و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشته است (05/0>p). نتایج پژوهش نشان داد که مداخله سرمایه روان‌شناختی لوتانز منجر به افزایش معنی‌دار در میزان سخت‌رویی، (05/0>p) و بهزیستی روانشاختی شده است (05/0>p).

    بحث و نتیجه‌گیری

     بنابراین پیشنهاد می‌شود روان شناسان و درمانگران از این روش در جهت ارتقای بهزیستی روان‌شناختی و سخت‌رویی زنان سرپرست خانوار با هدف ایمن‌سازی روانی آن‌ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مداخله سرمایه روان شناختی لوتانز، بهزیستی روان شناختی، سخت رویی، زنان سرپرست خانوار
  • آیت الله فتحی، سعید شریفی رهنمو *، محمد اسمعیل زاده، حسن عباسی صفحات 641-668
    زمینه و هدف

    زنان به‌عنوان نیمی از منابع انسانی در جوامع عامل موثری در پیشبرد اهداف جامعه می‌باشند. مطالعات نشان می‌دهند زنان بیش از مردان در معرض فقر و تبعیض قرار دارند. حال زنان بی‌سرپرست خانوار به واسطه مسوولیت بیش از حد، عدم آشنایی با برخی از مهارت‌های اجتماعی و عدم دسترسی به منابع و نیز با از دست دادن شبکه روابط در معرض انواع آسیب‌های اجتماعی و روانی و در نتیجه با کاهش احساس امنیت روبرو هستند. لذا پژوهش حاضر با هدف تحلیل کانونی رابطه تاب‌آوری و امنیت روانی اجتماعی براساس ابعاد حمایت اجتماعی در بین زنان بی‌‌سرپرست خانواده انجام پذیرفت.

    روش‌

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد. جامعه-آماری پژوهش کلیه زنان بی‌سرپرست تحت پوشش بهزیستی استان آدربایجان شرقی بود که 3000 نفر می‌باشند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 345 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه-های امنیت روانی زارع و امین‌پور(1390)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده چندبعدی زیمت و همکاران(1998) و پرسشنامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003) بوده است و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی کانونیک انجام شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد بین ابعاد حمایت اجتماعی با مولفه‌های تاب‌آوری و مولفه‌های امنیت روانی زنان بی‌سرپرست خانواده رابطه معناداری وجود دارد p<0.05 . همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای تاب‌آوری با ضرایب(4/24) و امنیت روانی با ضرایب (5/22) توسط متغیر ابعاد حمایت اجتماعی قابل پیش‌بینی هستند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تاب آوری، شادکامی، امنیت روانی، زنان بی سرپرست خانواده
  • چیان پردار*، امید مرادی، حمزه احمدیان، باقر ثنایی ذاکر صفحات 669-694
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه‌ای خودکارآمدی در مدل ساختاری سرسختی خانواده بر اساس انعطاف‌پذیری خانواده به مرحله اجرا در آمد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه‌های شهر سنندج در سال تحصیلی 1397-1396 بودند. حجم نمونه 500 نفر از این‏ افراد بر اساس بر طبق مدل کلاین (2016) و به شیوه نمونه‏گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب‌ و به مقیاس باورهای خودکارآمدی عموم (شوارتز و جروسلم،1992)، پرسشنامه سرسختی خانواده (مک کوبین و همکاران، 1996) و پرسشنامه انعطاف‌پذیری خانواده (شاکری، 1382) پاسخ دادند. داده‌ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل شد.

    یافته‌ ها:

    نتایج نشان داد که انعطاف‌پذیری خانواده و خودکارآمدی بر سرسختی خانواده تاثیر مستقیم دارند (01/0>P). همچنین بر اساس یافته‌های این پژوهش، مدل اصلاح شده از برازش مطلوبی برخوردار بود (049/0=RMSEA، 938/0=GFI، 946/0=IFI و 05/0>P-value) و تاثیر غیرمستقیم انعطاف‌پذیری خانواده نیز از طریق نقش واسطه‌ای خودکارآمدی بر سرسختی خانواده معنادار بود.

    نتیجه‌ گیری: 

    مدل ارزیابی شده از برازندگی مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر سرسختی خانواده دانشجویان متاهل است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری خانواده، خودکارآمدی، سرسختی خانواده
  • علی ایاسه، حبیب احمدی*، رقیه خسروی، اسفندیار غفاری نسب صفحات 695-733
    زمینه و هدف

     خودکشی طی چند دهه گذشته در جهان و ایران روند افزایشی داشته است. آمار خودکشی در ایران پایین‌تر از میانگین جهانی است؛ ولی میزان آن در برخی استان‌ها ازجمله استان کرمانشاه بسیار بالاتر از میانگین جهانی و کشور است. به همین نسبت آمار خودکشی در میان زنان بیش از مردان است. هدف این مقاله، بازنمایی و برساخت مدلی بومی از فرایند تجربه خودکشی در نظام معنایی زنان کرمانشاه است.

    روش

     این پژوهش با رویکرد کیفی بر پایه روش نظریه زمینه‌ای انجام شده است. داده‌ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر از زنانی خودکشی کننده به‌دست‌آمده است.

    یافته‌ ها: 

    در این مطالعه، تجربه خودکشی در زندگی زنان در قالب یک تجربه معنادار و تقابلی برساخت شده است که طی مراحل آشنایی، درونی شدن و اقدام شکل می‌گیرد. تراکم آرزوهای برآورده نشده، احساس محرومیت، ناکامی در تکمیل هویت زندگی، احساس گسست در تعامل با دیگران و احساس زندگی با دامنه محدود، مهم‌ترین دلایل خودکشی هستند. وقایع جنسیت مدار و نقش افراد تعدیل گر مهم‌ترین شرایط مداخله‌گر در تجربه خودکشی است. منطقه برزخی با خصوصیت پیچیدگی، تناقض و ابهام، زمینه تجربه خودکشی بوده و زنان در طی این تجربه، با به‌کارگیری راهبردهایی مانند کنش نمایشی، کنش وقفی و کنش اعتراضی به آن واکنش نشان داده‌اند.

    نتیجه‌ گیری:

     حساسیت مضاعف نسبت به موضوعات مرتبط با زنان موجب ایجاد اختلال در ادراکات و تعاملات آنان با دیگران می‌شود. درنتیجه خودکشی به‌عنوان رفتاری توجیه‌پذیر، درونی شده و معنای خودکشی به جزیی از واکنش‌های هدفمند فرد تبدیل می‌شود. به همین صورت، با تامین نشدن امیال و آمال و احساس عقیم ماندن شکل‌گیری هویت، احساسی از سرخوردگی در زنان ظاهر می‌شود؛ که به‌مرورزمان متراکم و نهایتا به تصمیم خودکشی منتهی می‌شود؛ در این مسیر، وقایع زندگی خانوادگی و نقش کنشگران تعدیل گر به‌عنوان شرایط مداخله‌گر، سبب تشدید و یا تعدیل رفتار خودکشی می‌شوند.

    کلیدواژگان: تجربه خودکشی، آرزوهای برآورده نشده، نظریه زمینه ای، زنان، کرمانشاه
|
  • hosein taheri *, reza andam Pages 371-398
    Background and Aim

    The presence of families in the stadium is a problem on which there are different opinions; therefore, the present study was conducted to identify and analyze the theoretical patterns of the presence of families as spectators in the stadium.

    Method

    The present applied research was performed using Q methodology which is a mixed method (qualitative-quantitative). In the qualitative stage, after interviewing experts, reading scientific articles, news reports, etc., a discourse space was formed. Then Q cards were prepared and 88 people from the discourse space were selected by purposive sampling to participate in the research. Data were also analyzed using cluster analysis.

    Results

    The results showed that there are four patterns of opinion regarding families in the stadium: 1- Preventing false international attacks against the country 2- Improving the culture of spectators, improving the quality of competitions, participation and social satisfaction of women 3- The possibility of families attending the stadium subject to Providing facilities and infrastructure 4- Inadequate stadium environment for the presence of families and incompatibility with religious and cultural teachings

    Conclusion

    Based on the identified theoretical models, three theoretical models agree with the presence of families in the stadium and the fourth theoretical model generally opposes the presence of families in the stadium.

    Keywords: theoretical model, families, stadium, spectator, Q Methodology
  • elham yosefir rad, Leila Zoghi * Pages 399-431
    Background and Aim

    Divorce is an unpleasant event that causes serious damage to women's mental health while having negative effects on their lives. The aim of this study was to identify interpersonal and intrapersonal psychological skills that promote psychological well-being and quality of life of women on the verge of divorce to provide to the bodies responsible for supporting women to increase women's empowerment and help prevent divorce.

    Method

    The study population of women seeking divorce referred to family courts, counseling centers and divorce registries in the South and East of Tehran in 1398, 401 of whom were selected by convenience sampling method and quality of life questionnaires of the World Health Organization (1991), Ryff psychological well-being (1980), Queen Dam (2004) communication skills, Empathy Grift (1998), and Bauer et al mindfulness (2006).

    Findings

    Structural equation modeling showed that the research model has a good fit. Communication skills mediated by mindfulness positively predicted quality of life, and empathy mediated by mindfulness positively predicted psychological well-being. The rest of the model variables had a direct and positive relationship (P <0.05).

    Keywords: quality of life, Psychological Well-being, Empathy, Communication Skills, Mindfulness
  • hadiseh ramzanifar, alireza kaldi *, bahram ghadimi Pages 433-465
    Background and Aims

    One of the family's harms in the present society is dissatisfaction with marital life, reduced intimacy and emotional distance between couples, which leads to emotional divorce. Social capital as one of the important sociological variables has an effective role in the study of social harms, so the present study aimed to investigate the effect of social capital dimensions (structural and cognitive within, outside and outside the group) on emotional divorce.

    Method

    This research is a quantitative and survey method whose statistical population is all married women aged 18-48 years old living in Tonekabon city and the sample size is 386 people who have been selected by quota sampling method. Data were collected using a reflective questionnaire extracted from previous research.

    Findings

    The results showed that some different dimensions of social capital such as (intragroup structure, cognitive group and extragroup) with 99% confidence level have a negative impact on emotional divorce and other dimensions of social capital (structural and cognitive group) with 99% confidence has a positive effect on women's emotional divorce. Also, extra-group structural capital has not had a significant effect on emotional divorce.

    Conclusion

    According to the results, different dimensions of structural and cognitive social capital (intra-group, extra-group and extra-group) have a different effect on emotional divorce, so more attention should be paid to the potential of social capital in changing the incompatibility of families.

    Keywords: social capital, Emotional Divorce, Incompatibility, married women, Tonekabon County
  • Seyed Morteza Mousavi*, Hosein Ahmadi, Khadije Rastegar Pages 467-495

    The purpose of this study was identifying the subjective and ‎objective priorities of social issues related to the family from the ‎perspective of citizens between 20 years and older in Zanjan that ‎was done in 2019. Using the survey method, a sample of 384 was ‎estimated by Cochran's formula and samples were collected by ‎Multi-stage cluster sampling method. Analysis was performed ‎using SPSS. The validity of the questionnaire was obtained in ‎the objective dimension with a Cronbach's alpha value of more ‎than 89% and in the subjective dimension was more than 91%. ‎Comparing the average prioritization of social issues in the field ‎of family in both subjective and objective dimensions indicated ‎that the average subjective dimension of each issue is higher ‎than the objective average. Citizens' concerns about the ‎investigated issues were more than observed. In relation to the ‎issues of the couple, the increased divorce, in relation to the ‎issues of the children, the disrespect of the children towards the ‎parents and child abuse; In relation to family financial issues, ‎unemployment the head and breadwinner of families and in ‎relation to women's issues, the sexual abuse of women and girls ‎were the most important subjective and objective priorities of ‎the respondents. Subjective and objective prioritization differed ‎significantly between men and women.‎

    Keywords: subjective., objective, couple, Youth, family
  • Zahra Yahyapoor, Alireza Homayouni*, Nafiseh Majidiyaychi Pages 497-524
    Background and Aim

    This study aimed to investigate the structural relationships between difficulty in emotion regulation and psychological well-being with marital happiness in women. Research

    Method

    The research method is descriptive-correlational based on structural equation modeling. The statistical population of this study includes all married women aged 25-35 in Sari city in 1398. To determine the sample size according to the number of observed variables and allocation of the coefficient 20 for each variable, 255 persons were selected as the sample size by non-random sampling method and responded to Gertz & Roemer's Difficult emotion regulation questionnaires (2004), Reef's Psychological Well-Being Questionnaire (1989), and Nathan et al's (1973) Marital Happiness Questionnaire. Data analysis was performed using multivariate regression based structural equations and SPSS 18 and Amos 24 software.

    Results

    The findings showed that there was a negative significant relationship between difficulty in emotion regulation with marital happiness and a positive significant relationship between psychological well-being and marital happiness of women. The research model was also confirmed and overall 44% of marital happiness was explained by difficulty in emotion regulation and 37% of marital happiness was explained by psychological well-being.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it is suggested that in order to prevent negative emotions and increase psychological well-being, negative emotion regulation skills should be taught to couples to increase their marital satisfaction.

    Keywords: Emotion regulation difficulty, Psychological Well-being, Marital happiness, Women
  • hadi afra* Pages 525-551
    Background and Aim

    Social isolation is one of the most important concepts in the field of family that poses a problem to family health. How the structure of power distribution in the family is an important factor and influences the social isolation of individuals within the family. Therefore, the purpose of this article is to understand the relationship between the structure of power distribution in the family and the degree of social isolation.

    Method

    The present study is a survey and a standard questionnaire was used to collect data. The validity of the measurement tool was confirmed using face validity and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of the study is married people over 18 years of age living in Bojnourd. The sample size was 754 people using sample power software and were selected by multi-stage cluster sampling.

    Results

    The results of Pearson statistic show that there is a significant relationship between the structure of power distribution in the family and social isolation.

    Conclusion

    Pearson's results show that the structure of power distribution in the family and its dimensions (realm of power, power construction and method of exercising power) affect the degree of social isolation. The results of the regression coefficient also show that the dimensions of the power distribution structure explain 23% of the variance of social isolation.

    Keywords: Power, family, Social isolation
  • bayaz Karimzadeh, Babak Pourghahramani *, Jamal Beigi Pages 553-582
    Background and Aim

    The process of globalization and unbalanced growth of cyberspace has disrupted the stability of society and has created a kind of permeable social space in families and has caused changes in the functional, value and structural system of the family and thus the prevailing values. Gradually weakened and marginalized in favor of new norms and unconventional and delinquent behaviors. The purpose of this study is to investigate the relationship between structural changes in the family institution and the tendency to cybercrime.

    Method

    The survey research method and sample size are 598 citizens aged 19 to 60 years with diploma and higher education who have been estimated through the cochlear formula and selected by multi-stage cluster sampling. The measurement tool was a researcher-made questionnaire with an interview and SPSS software was used to analyze the data.

    Results

    Multiple correlations equal to 0.241 and simultaneous independent variables 0.412 are associated with cybercrime tendencies and 0.24% of the changes in respondents' cybercrime tendencies by variables of secularization of religious beliefs, transformation of communication relations in the family. , The balance of power in the family, the increase of individualism and cosmopolitanism are explained.

    Conclusion

    Family-oriented measures, creating national vitality, internalizing religious beliefs, etc. will be fruitful in reducing cybercrime.

    Keywords: bayaz Karimzadeh 1 Babak Pourghahramani 2 Jamal Beigi 3
  • hamid mirzavand *, hadi hashemi razini, iman amini, zarife ramezani Pages 583-614
    Background and Aim

    The present study was conducted on the relationship between homesickness and mental health and social support of female students in dormitories of the University of Tehran, which is an important part of the concerns of Iranian families.

    Method

    The present research was applied according to its purpose and its method was descriptive-correlational according to the nature of data collection. The statistical population of the present study was 1200 female and doctoral students in dormitories of the University of Tehran, of which 384 were selected as the sample size by stratified random sampling according to Morgan table. To collect information from the Persian Homesickness Questionnaire; Questionnaire of social support of Vauxi et al .; The Goldberg and Williams General Health Questionnaire was used. Pearson correlation test and stepwise multiple regression method were used to analyze the statistical data.

    Findings

    The findings show that there is a relationship between feelings of homesickness, homesickness and desire to return home with mental health, social support and even physical health symptoms, anxiety symptoms and sleep disorders of female students. Is.

    Conclusion

    The results showed that the correlation coefficient between the feeling of homesickness and its dimensions with mental health and social support has a significant relationship. The correlation coefficient between mental health and social support is also significant.

    Keywords: Feeling homesick, Mental Health, social support, dormitories, female students
  • Mandana Niknam*, Mahshid Azimi Pages 615-640
    Background and Aim

    Women heads of households are unable to maintain their health due to various economic and social problems and responsibilities; Therefore, in dealing with life's difficulties, they need to promote Hardiness and psychological well-being. The aim of this study was to investigate the effectiveness of Lutans Psychological Capital Intervention (PCI) on psychological well-being and Hardiness of female-headed households.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test design and post-test with control group. The statistical population was all femaleheaded households who referred to Abasaleh Charity in Tehran in 2016- 2017. Based on the inclusion criteria, 30 people were randomly selected in experimental group (15 people) and a control group (15 people). The experimental group participated in 10 sessions of psychological capital intervention (one session per week), while the control group did not participate in these sessions. Participants were assessed using the Cubasa (1979) Hardiness Scale and the Reef (1989) Psychological Well-Being Scale.

    Results

    Analysis of covariance showed that in the post-test stage, there was a significant difference between hardiness and psychological well-being of the experimental group and the control group (p <0.05). The results showed that the intervention of Lutans psychological capital has led to a significant increase in stiffness (p <0.05) and psychological well-being (p <0.05). Discussion and

    Conclusion

    Therefore, it is suggested that psychologists and therapists use this method to promote the psychological well-being and hardiness of women heads of households with the aim of their psychological security.

    Keywords: Lutans Psychological Capital Intervention, PsychologicalWelfare, Hardiness, Female-headed Household
  • aiat alla fathei, Saeid Sharifi rahnmo*, sohela hosseinpour, hasa abbasi Pages 641-668
    Background and Aim

    Women as half of human resources in societies are an effective factor in advancing the goals of society and the family. Studies show that women are more vulnerable to poverty and discrimination than men. Now, homeless women are exposed to all kinds of social harms due to excessive responsibility, lack of familiarity with some social skills, lack of access to resources and consequently poor quality of life, as well as loss of network of relationships and responsibilities of dependents. And psychologically and consequently face a decrease in feelings of security, so the present study was conducted with the aim of focal analysis of the relationship between resilience, happiness and psychosocial security based on the dimensions of social support among homeless women.
    Research

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of nature and method. The statistical population of the study was all homeless women covered by the welfare of East Azerbaijan province, which is 3,000 people. According to Krejcie and Morgan table, 345 people were selected by convenience sampling. The research instruments included Zare and Aminpour (2011) Mental Security Questionnaire, Zimet et al.'s Multidimensional Perceived Social Support Questionnaire (1998), Oxford Happiness Questionnaire (1998) and Connor & Davidson (2003) Resilience Questionnaire. Were performed using canonical correlation test.

    Results

    The results showed that there was a significant relationship between the dimensions of social support and the components of resilience, happiness and components of psychological security of homeless women p <0.05.

    Keywords: social support, Resilience, Happiness, mental security, Homeless Women
  • Chian Pardar *, Omid Moradi, Hamzeh Ahmadian, Bagher Sanaee Zaker Pages 669-694
    Backgraound and Aim

    This research was carried out with the purpose of investigating role mediating self-efficacy in model structural hardiness family based on family flexibility. The quantitative- correlation method was used.

    Method

    The statistical population consists of all married students in Sandaj in year academic 2017-2018. In this study, according to convenience sampling method, 500 married students by model Kline (2016) were selected as samples and they were asked to general self‐efficacy scale (Jerusalem and Schwarzer, 1992), family hardiness index (McCubbin and et al, 1996) and family flexibility questionnaire (Shakeri, 2003). Data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modelling with using SPSS and AMOS software was investigated.

    Findings

    The results showed that family flexibility and self-efficacy have a direct effect on family hardiness (P<0/01). Also, proposed model had an acceptable fitness to the data (RMSEA=0/049, GFI=0/938, IFI=0/946, P-value<0/05) and was significant indirect path family flexibility on family hardiness through role mediating self-efficacy.

    Conclusion

    The evaluated model has a good fit and is an important step in identifying the factors that are effective in family hardiness of married students.

    Keywords: family flexibility, Self-efficacy, family hardiness
  • Ali Ayasseh, Habib Ahmadi *, Roghayeh Khosravi, Esfandyar Ghaffari nasab Pages 695-733
    Background and aim

    Suicide has been increasing in the world and in Iran over the past decades. Although the suicide rate in Iran is lower than the global average, its rate in some provinces, including Kermanshah, is much higher than the global and national average. Also, the suicide rate is higher among women than men. The main purpose of this article is to represent and construct an indigenous model of the suicide process in the meaning system of women in Kermanshah.

    Method

    This study was conducted using a qualitative approach based on grounded theory method. The data was obtained through semi-structured in-depth interviews with 14 women who had attempted suicide.

    Results

    In this study, the experience of suicide in women's lives is reconstructed in the form of a meaningful and confrontational experience. The experience of suicide is formed in the process of its development during the stages of acquaintance, internalization and action. The most important reasons for suicide are the concentration of unfulfilled wishes, feelings of deprivation and frustration, failure to complete one’s identity, feelings of disruption in interaction with others and feelings of a narrow domain life. Gender-oriented events and the role of moderators are the most important intervening conditions in the suicide experience. The obscure area, with its complexity and ambiguity, forms the context of the suicide experience, and women have reacted to it during this experience by using strategies such as theatrical action, endowment action, and protest action.

    Conclusion

    Accordingly, the study suggestion is field-based intervention strategies.

    Keywords: Suicide experience, unfulfilled Wishes, Grounded Theory, women . Kermanshah